Možnost platby kartou Dodání 3-5 dnů Více jak 212 průvodců

Rozhovor s Markem Jelínkem

 /  Novinky

Před odjezdem Marka Jelínka "Dobroběžníka" za jeho dalším dobrodružstvím jsme udělali rozhovor, ve kterém Vám prozradí dost o sobě a jeho cestovatelské vášni. V tuhle chvíli se Marek už prohání na koloběžce Afrikou a sbírá nové zážitky, o které se s Vámi určitě brzy podělí. Jeho cestu lze sledovat na www.dobrobeznik.cz

1.       Povězte nám něco o sobě , jak a kde žijete?

V současné chvíli stále ještě v Praze ač jsem z Kolína. Jsem takový dobrodruh, který rád poznává svět a jeho lidi v něm. Mám rád to sdílení s lidma, takže rád o tom pak píšu a nebo vyprávím na svých přednáškách. Poslední rok vlastně nedělám ani nic jiného, takže mám takový pocit, že vášeň se stala i takovou hezkou profesí aspoň do konce tohoto roku. V lednu už ze mě zase bude cestovatel na koloběžce. 

 

2.       Jak jste dostal nápad cestovat tímto způsobem - na koloběžce?

Už od malička jsem jezdil na koloběžce, do toho jsem hrál hokej, pak atletiku. S rodiči jsem často cestoval po světě a jednoho dne jsem si řekl, že bych rád poznal celej náš svět.

Když jsem jednoho dne pak přišel z práce a vyděl v garáži tu malou koloběžku, řekl jsem si a proč bych nemohl cestovat na koloběžce po světě. 

A nápad byl na světě. Jen malou koloběžku jsem vyměnil za trochu větší a teď už jedu na třetí kontinent. 

Byl to mů nejlepší nápad v životě. Koloběžku ve světě neznají, a otevírá vám dveře do lidských srdcí. 

 

3.       Co pro Vás znamená cestování – a hlavně, jaké je cestovat sám ?

Cestování mi dává neuvěřitelnou svobodu a také rozhled. Zjišťuji jak to v té oné zemi vypadá, jak to dýchá, jaké jsou vůně, jaké jsou zvyky. Prostě objevuji svět sám pro sebe. 

Cestování o samotě je spíše taková duchovní záležitost. Jste prostě sami, musíte se spoléhat jen sám na sebe. Najednou více posloucháte intuici, svůj vnitřní hlas, musíte se najednou umět dorozumět, 

jste zodpovědnější, víc pozorujete okolí, zkrátka učíte se znovu plavat v neznámém prostředí. 

 

4.       Jaké byly dosud největší výzvy na cestě? Jaké momenty Vás nejvíce uspokojily?

Ono vše co dělám je jedna velká výzva, dát v práci výpověď, dát dohromady projekt tak, aby fungoval, celé si to naplánovat, a pak zjistit, že vlastně by se plánovat nemělo, protože to na cestě 

je vždy jinak. Největší výzvou bylo jet s více lidma v Jižní Americe, překonání And na koloběžce, a pak Asie, kterou jsem jel  úplně sám. Dostat se na koloběžce pro změnu k Annapurnám a vůbec ujet těch 7850 kilometrů a být sám se sebou. To největší uspokojení nacházím v prožitcích. To že skutečně žiji...že tento život vnímám všemi smysly.

 

5.       Co myslíte, změnily Vám cesty pohled nebo způsob života ? Jestli ano, jak?

Určitě ano, zjistil jsem, že vlastně není důvod se za něčím hnát, že žijeme ve spěchu. Zjistil jsem, že žijeme ve strachu před tím co bude, nebo jaké to bude. Ničíme si životy něčím co ještě není, nebo co už bylo. Uniká nám přítomný okamžik. Tohle je takový můj pohled na to co teď žiji. Uznáváme falešné bohy v podobě jakéhosi mamonu a materiálna, přitom třeba v Laosu, žijou lidi v chatrčích z bambusového dřeva a jsou spokojený. To samé v Amazonii, nebo všeobecně v Jižní Americe. Jim stačí tak málo a my chceme zase příliš. Zjistíte, že ty věci mají fungovat úplně na jiných principech než fungují. Musíme každý v sobě provést tu osobní revoluci a sáhnout si do svého svědomí zda jsme všichni spokojení s tím, jak vlastně žijeme a na úkor čeho.

 

6.       Jak probíhá plánování nové cesty? Kam jedete a jak dlouho  budete na koloběžce cestovat? Jak můžeme Vaši cestu sledovat?

Plánování cesty probíhá tak čtvrt rok předem a intenzivně měsíc do předu. Za pár dní, odlétám do Jihoafrické republiky. Tam začne celá cesta. Rád bych dojel až do srdce Afriky - Ugandy. Pakliže se toto podaří pak bych rád pokračoval až do Egypta, ale na cestě se může stát mnoho věcí. První cíl je jasný - Uganda, pak se uvidí co bude dál. Do Ugandy je to necelých 6000 km na koloběžce z Kapského města. to je přibližně 6 měsíců cesty. 

Sledovat mou cestu lze na facebooku Dobroběžník, nebo na stránkách www.dobrobeznik.cz