Možnost platby kartou Dodání 3-5 dnů Více jak 212 průvodců

Vietnam očima Marka Jelínka

 /  Tipy a informace

Zvedá se vítr, slyším vlny. Možná hned za tím baráčkem by to mohlo být. Hm, lidi na mě mávají, úsměv od ucha k uchu, jak kdyby tu na mě čekali celou věčnost a teď se dočkali mého návratu. Projíždím kolem nich, oni se rozestoupí a najednou vidím průchod k moři! Obrovská velká písečná pláž, kde nikdo není. Plácnu tam se sebou do toho písku a jen koukám.Jsem fakt ve Vietnamu a u moře!

Druhý den zvedám kotvy a v plánu mám dostat se do města Hue. Sem se skutecně dostávám po dlouhých devíti hodinách a 85 kilometrech. Seznamuji se s novým fenoménem - vítr. A také zjišťuji, že všichni ty lidi tady, jsou fakt veselí. Nejen děti mě zdraví, ale i dospěláci. A chtějí si povídat. Jsou zvědaví. Mám to tu opravdu rád.Vietnam mě překvapuje. 

Vietnamské slunce mě solidně spaluje, pod koly rozpálený asfalt značí, že to dneska bude zase další těžká dřina. 

Obloha maluje hezký mraky, že by to snad ani ten Picasso líp nenamaloval. Tenhle stát připomínající jednu dlouhou nudli stojí za návštěvu, ale nemusí být tak dlouhá. Udělal jsem dobře, že nejedu vnitrozemím, protože na další horské dobrodružství v tomhle parnu fakt už nemám sílu. A najednou z ničeho nic kolem mě spoustu lidí na motorkách, kolech, v autobusech, na přechodech. Ahaaa, tak tady tohle město asi nebude úplně obyčejné. 

Hoi An. Pokud chcete někdy zažít ten pravý turistický masakr, pak si sem zajeďte. Postávající skupinka japonců se znehybní, když mě vidí, protřou oči a místo toho sto let starého chrámu, fotí mě. Tohle město tepe multikulturou a i přes ten turistický nával je to tu opradu moc hezké. Úplně jiný Vietnam. Ovšem je krásně vidět ten rozdíl mezi západem a tady tím. Občas znudění evropané versus zbytek světa. 

Vydávám se směr Da Nang. Milionové město na pobřeží Jihočínského moře. Dříve tu měli Američani největší základnu. Ovšem cesta do Da Nangu nebyla úplně zadarmo, v cestě mi stálo kousek toho pohoří, které se lemuje podél celého pobřeží, a tak mi nezbylo nic jiného než to zase tlačit. V osm ráno jsem vyjel, a až v půl sedmé večer za nočního světla jsem konečně dorazil do centra tohoto města. 120km za ten den mi sebralo všechnu sílu a tak jsem si vzal další den volno. Najednou se ocitnete v absolutně moderním městě plné mrakodrapů a hotelů. Není to nic pro mě. A tak aspoň zjišťuji kde tu je nejlepší bageterie. Poprvé od Indie tu vidím největší koncentraci motorek. Oni jsou ze mě v šoku, ty lidi tady jsou fakt zvědaví a čím víc jedu na jih, tím se přidává i na drzosti vyzkoušet si za každou cenu mou koloběžku.

Všímám si jedné důležité věci. Pokaždé když si třeba koupím vodu a platím ji, převezmou peníze, mírně se ukloní a děkují. Pánečku taková pokora! Když mě kdokoliv vidí, usměje se a pozdraví! Takové normání věci, ale hned mi to udělá den lepším jestli rozumíte. 

Vietnam je vilmi rozmanitá země, kde najdete pouště, zelené hory, a nádherné pláže, a lidé, kteří se umí upřímě od srdce zasmát. 

http://www.dobrobeznik.cz

https://www.facebook.com/marekdobrobeznik/

https://www.instagram.com/dobrobeznik/

Vietnam

Vietnam

269