Možnost platby kartou Dodání 3-5 dnů Více jak 212 průvodců

Lesotho pocitem a očima Marka Jelínka

 /  Novinky

Moc jsem se na tuto zemi, která leží uprostřed Jihoafrické republiky  těšil. Už z toho důvodu, že je turismem nezkažená.

Cesta vnitrozemím Jihoafrické republiky sem, byla skoro po rovince a až v závěru s mírným stoupáním, protože Lesotho leží v 1300 metrů a výš a co vám budu říkat, kromě neustálého tlačení koloběžky do kopce, tu začalo také období dešťů ?? 

Musím říct, že takhle krásnou Afriku jsem si vůbec nepředstavoval. Jsou tu nádherně zelené kopečky, na kterých se pasou koně, ovce, krávy..vedle jednoduché kruhové chatrče se střechou z usušené slámy a omítkou z kravských lejn. Tohle je úplně jiný.

Snad milion odstínů zelené, neexistující rovina, vrcholky hor, mávající malé děti stojící u  vozovky pokřikující "hi"..a když skrze mraky vykoukne slunce..je tu takové horko, že člověk musí hledat nejbližší stín. 

A pokud neprší..a zem se nepromění v bláto, musím tuto zemi prohlásit za jedno z velkých překvapení na této cestě.

Hužvan (dobrý den),  kea leboha (kelebua/ děkuji, pula (prší) to jsou první slovíčka které jsem tu pochytil...a pokaždé, když někoho pozdravím jeho jazykem (sesotho) ..rozesměje se..a odpoví - šap šap??

Lidé jsou tu opravdu pohostinní, není v podstatě problém přespat u někoho doma na dvorku, protože jakmile spatří žlutou koloběžku  ihned jsme vyzváni na tu hezkou konfrontaci jejíž výsledkem je ono pozvání.

Malá země uprostřed vyspělé Jihoafrické republiky na mě působí dojmem, že se tu zastavil zcela čas, nebo kdybych se vrátil o sto let zpět. 

Na polích lze běžně spatřit oráče se zapřáhlým dobytkem..pasoucí se ovce, koně, osly na zelených loukách a když nastane tma, v celé vesnici je ticho, klid, žádné světlo. Elektřinu tu  vypínají v deset večer. Někdo ji ale vůbec třeba ani nemá, protože ji prostě nepotřebuje.

A ta noční obloha? Ta má úplně jiné grády..to se ví. 

Je to tu na koloběžku náročné. Tlačení koloběžky do strmých kopců dává solidně zabrat..ale ono to pak stojí za to. A tak z 1300 metrů jsme se vyškrábali až do 2200 do Semonkongu ležícího uprostřed Lesotha, kde je 192 metrů dlouhý vodopád. 

Zatím se mi Afrika jeví zcela jinak, než ji znám z médií, nebo vyprávění a jsem tomu moc rád.