Možnost platby kartou Dodání 3-5 dnů Více jak 212 průvodců

Rujána – znovuobjevený dovolenkový ráj i poválečná nostalgie

 /  Tipy a informace

Na severní pobřeží Rujány se dostanete autem z Prahy za 6 hodin, což znamená, že pokud ráno vyrazíte, obědvat už můžete slavné matjesy v housce. Kromě toho máme ale v rukávu spoustu dalších důvodů k dovolené právě tady. Proč se tedy vydat na Rujánu?

Je malá a nemusíte se proto trápit dlouhými přejezdy. My jsme například strávili první noc v autě v městečku Glowe (spát v autě na parkovišti se smí pouze mimo sezónu), druhý den se toulali kolem zářivých křídových útesů a majáků na mysu Arkona, poté plynule pokračovali v kochání se neuvěřitelně barevnými podzimními lesy kousek nad městem Sassnitz a celodenní krasojízdu zakončili úžasnou večeří v lázeňské oáze jménem Binz. Ušetříte energii i peníze za benzín a to chcete!

Navzdory jeho nacistické minulosti se vám nejspíš nepovede nemilovat Binz. Tyhle Hitlerovy lázně na moři mají totiž něco do sebe. Jsou kýčovité, roztomilé, útulné a úžasně pohostinné. To z nich dělá nejen dovolenkový ráj, ale taky ideální cíl všech fotografů, romantiků a milovníků architektury. A když si stejně jako my vychutnáte skvělou snídani v úžasně voňavé pekárně Café & Bakery Peters v Heinrich-Heine-Straße 2, bude se vám k plážové promenádě s typickými proutěnými kukaněmi kráčet mnohem veseleji.

Jedním z mnoha míst, která zde opravdu stojí za návštěvu je Peenemünde. Někdejší výzkumné středisko německé Luftwaffe vám učaruje stejnou měrou jako místní příroda, i když trošku jinak. Uvidíte tady třeba slavnou raketu V-2 a hned za rohem najdete „zaparkovanou“ ruskou ponorku U 461, do jejíchž útrob se dostanete za 5€. Je to hezká cena vzhledem k tomu, že si prohlédnete, jak námořníci pod vodou jedli, spali nebo se sprchovali – a buďte rádi, že spolu s životními podmínkami nesimulují pro návštěvníky i pachy, vešlo se sem totiž až 80 členů posádky, a to musel být teprve zážitek!

 

Třešinkou na dortu je už snad jen fakt, že ubytování mimo sezónu je na Rujáně za hubičku a k dispozici jsou i jindy beznadějně vyprodané „poklady“. Za nás na plné čáře vyhrál hotýlek + rybí restaurace Fischstübchen Neeberg asi 20 minut autem od Peenemünde. Od skvostné rybí polévky přes milé a nápomocné majitele až po překrásný starobylý kostel a malebnou zátoku ve vedlejší vesničce Krummin, to vše dohromady vytváří dokonalou pobaltskou zašívárnu.

http://www.cestouni.com

https://www.facebook.com/cestouni/

https://www.instagram.com/cestouni/

Nový turistický průvodce Německo již v květnu!